Harald Henden

Harald Henden er Norges mest erfaring krigsfotograf. Han har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid blandt annet i World Press Awards. Han er ansatt i VG.

 _S6A1207-1

Foredraget er fokusert rundt den siste Gaza-krigen. Vi blir kjent med Henden sin måte å jobbe på under oppdrag. Fra forberedelser før avreise til hvordan man takler krisesituasjoner som oppstår underveis.

_S6A1197-1

Henden er opptatt av sikkerhet under oppdrag. Han reiser med flere farger gaffateip for å kunne merke bilen med “TV”. Det internasjonale tegnet for presse. Han reiser bare med folk som kan førstehjelp og folk han kan stole på og som han vet vil opptre rasjonelt i krisesituasjoner. Han snakker spesielt til studentene i salen som er interessert i krigsfotografi når nevner dette. Og anbefaler dem og ta kontakt med organisasjoner som tilbyr kurs i førstehjelp og sikkerhet for opplæring før man reiser på oppdrag.

Han har havnet i flere situasjoner hvor førstehjelpserfaringen hans har kommet til nytte. Publikum fikk se en video fra Gaza hvor flere barn har blitt skadet etter et bombenedslag på en strand. I videoen ser vi hvordan Henden med erfarene hender leter etter blødende sår, for så å bandasjere og bære ut et barn til ambulansen. Men noen ganger så hjelper det ikke hvor mye erfaring man har, eller hvor forberedt man er. I 2008 ble kollega Carsten Thomassen drept under et selvmordsangrep på Hotel Serena i Kabul. Henden var med i ambulansen som kjørte Thomassen til et feltsykehus, men Thomassen døde noen timer senere på operasjonsbordet. Henden forteller at “Uansett hvor forberedt og forsiktig man er, så handler noe om tilfeldigheter. Det kunne like gjerne vært meg. Jeg mistet en god kollega den dagen.”

_S6A1186-1

Når Henden blir spurt om hvorfor han fortsetter så svarer han: “det er ofte av egoistiske grunner. Det er enklere å ta gode bilder i disse situasjonene. Motivene er der. For unge folk er det en kickstart på karrieren. Jeg vet at jeg ikke endrer noe. Men jeg vet også at når jeg er der så vil det norske folk få se mer av hva som skjer enn om enn utenlandsk fotograf tok bildene. Norsk presse trykker mer og skriver rett og slett mer om en sak om en norsk fotograf er der og dekker det. Så forhåpentligvis så er vildene mine med på å gjøre det norske folk mer bevisste på hva som skjer i verden.”

Foto og tekst: Kine Michelle Bruniera for DokFoto 2015

_S6A1193 _S6A1195-1 _S6A1201 _S6A1196 _S6A1176

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *