Sim Chi Yin / Ground Up – China on the margins

Sim Chi Yin er en fremadstormende fotograf som jobber i Beijing, representert av bildebyrået VII-Photo.

 

Sim Chi Yin åpnet sitt foredag med å fortelle om sin bestefar. En mann som ikke bare kjempet under Mao, men også var journalist og fotograf. Det har betydd mye for henne, det å finne bildet av ham med et kamera rundt halsen. Selv er hun en fjerdegenerasjons kineser som har vokst opp i Singapore. Nå er hun tilbake i Beijing og har de siste åtte årene dokumentert den sosiale og politiske urettferdigheten i Kina.

 

Dokfoto

 

Sim Chi Yin fremstår som fryktløs, for det å dokumentere urettferdighet i Kina, kommer ofte med konsekvenser.  Under foredraget viste hun blant annet en video der hun blir angrepet og fratatt kameraet av en politimann. Hun har blant annet fotografert og dokumentert fabrikkers forurensning av landsbyer og natur i Kina, noe fabrikkeierne forsøker å hindre. Under arbeidet med dette prosjektet fortalte lokalbefolkningen at journalister og fotografer tidligere hadde forsvunnet dersom de ble oppdaget av fabrikkeierne. Sim forteller at en av hennes fordeler med arbeidet i Kina er at hun passer lett inn og kan forsvinne inn blant lokalbefolkningen grunnet sitt utseende og språkferdigheter.

Dokfoto

 

Det er ingen vitenskapelige studier som har påvist følgene av de store utslippene fra fabrikkene, men Sim Chi Yin forteller at på steder eksponert for forurensing, opplever man hyppige forekomster av spontanaborter, kreft, forhøyede blyverdier i blodet og landområder som er totalt ødelagt for all fremtidig vekst.

 

 

I prosjektet ”Dying to Breathe” har hun dokumentert gruvearbeidere som lider av Silicosis. Silicosis, også kjent som “black lungs” er en sykdom forårsaket av at små støvpartikler som rammer vevet i lungene. Støvet samles opp over tid, og vil til slutt gjøre det umulig å puste. Dette prosjektet har resultert i en stor samling arbeid som består av bilder, men også et multimediaprosjekt bestående av bilder og lyd. Arbeidet er hittil ikke publisert i media, men skal etterhvert vises som en dokumentarvideo gjennom National Geographic.

 

Dokfoto Dokfoto

 

 

Gjennom prosjektet ”Rat Tribe” har Sim Chi Yin besøkt de gamle evakueringsrommene som finnes under Beijing. Tre etasjer ned bor tusenvis av unge migranter fra Kinas provinser, som prøver å få oppfylt drømmene sine om rikdom og en fast jobb. Sim Chi Yin gikk fra dør til dør, banket på og spurte om hun kunne få portrettere beboerne. I rom uten vinduer, med bare kunstig lys, dokumenterer hun den økonomiske og sosiale situasjonen til beboerne på en uvanlig  og intim måte.

Dokfoto Dokfoto Dokfoto Dokfoto

 

Sim Chi Yins mot og talent er inspirerende for alle unge fotografer verden over. Hun forteller historiene til mennesker som aldri ellers ville blitt hørt. Hun tar tiden til verks og forteller de små historiene som gir oss innblikk i et vanskelig samfunn, der den raske økonomiske veksten har store kostnader for landet og dens innbyggere.

 

Foto & Tekst: Io Alexa Sivertsen for Dokfoto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *